reviews2

Zaplňujeme blogísek contentem aneb jak si doma udělat smrádek a teploučko

Základem je sehnat fazole, nejlépe nějaké fakt velké, těm to v prebranci sluší nejvíc, a namočit je přes noc nebo aspoň na 8 hodin.

Vodu pak slejte a vařte v nové osolené vodě. Než fazole přidáte ke zbytku, měly by být jen tak tak uvařené. Vodu z vaření si ponechte.

Pak potřebujete cibuli. Hodně cibule. Třeba klidně 6 cibulí. A nakrájet jí na půlkroužky. Rozpalte dostatek oleje, aby se v něm dalo tak velké množství cibule restovat (je to ještě restování?) a nechte cibuli změknout. Přidejte uvařené fazole, zasypte práškovým zeleninovým bujónem (nabyl jsem dojmu, že některé srbské receptury považují přidání prášku a nikoli regulérního vývaru za tradiční věc :)), sladkou paprikou, promíchejte. Přidával jsem i rajčatový protlak, což je asi nekanonické, ale hodí se to tam.

Co je ale pro mě důležité je petržel. Hromada nasekané petrželové nati.

Zamíchejte, dejte péct na aspoň 180 °C na aspoň 45 minut. Famózní na tomto jídle je, že jej lze jíst i studené. Naopak po vytažení z trouby pozor na popáleniny, přeci jen to díky přítomnosti oleje získává astronomické teploty.